Search
And press enter

REALISTISCH OF ABSTRACT ??

(Realistisch: werkelijk, werkelijkheid weergevend, niet imaginair.) (Abstract: onwerkelijk, ongrijpbaar, denkbeeldig, niet wezenlijk.)

Wat is werkelijk, wat is denkbeeldig? Wat is nu precies het verschil? Waarom schilder ik realistisch met een twist (draai naar losser handschrift) en waarom schilder ik nou abstract? Heeft het te maken met de eigen zoektocht naar de werkelijkheid? Maar waar komen die beelden dan vandaan? Allemaal intuïtief, of aftreksels van mijn fantasie die zich in mijn geheugen heeft vastgehecht. Vaak begint het natuurlijk wel zo, met beelden en bijbehorende gedachten. Of andersom: eerst is daar de gedachte en vervolgens zoekt mijn geest daar een beeld bij. Ik kan nog niet leven en schilderen zonder dat daarbij mijn gedachten spelen, gedachten die komen en gaan waarbij tenslotte het idee overblijft. Puur en uniek, de werkelijkheid zoals ik die zie en bedenk.

Wat maakt een abstract werk nu zo mooi voor de een of juist helemaal niet mooi voor een ander. De abstracte schilders Mondriaan, Gauguin en Kandinsky hadden ieder voor zich een eigen boodschap die ze door middel van hun schilderijen wilden uiten. Mondriaan zocht naar de oervorm van dingen en Gauguin noemde zijn kunst, “Abstractie van de Natuur” en koppelde er zijn emoties aan.

Kandinsky zocht in objecten altijd naar het goddelijke en bovennatuurlijke. Al met al waren deze kunstenaars rasechte idealisten. Ze hoopten met hun werk een voorbeeld te zijn voor de maatschappij. Waar zou ik dan onder vallen of juist helemaal niet? Ik denk dat ik meer een abstract expressionist ben. Iemand waarbij het direct intuïtief handelen centraal staat. Waarbij ik gebruik maak van de emoties in mijzelf. Ik probeer ik te schilderen puur vanuit mezelf, bijna als vanzelf al impliceert dat proberen nu juist weer oefening, een krachtsinspanning. Vind het ook altijd heel prettig als ik bij een opdracht voor een abstract werk wat gegevens krijg van de opdrachtgever die het schilderij in zijn woonhuis wil ophangen. Al is het maar een karaktereigenschap of een bepaalde gebeurtenis die heeft plaatsgevonden in zijn leven. Ik krijg daar direct emoties bij die ik kan verwerken in het abstracte werk. Om de een of andere onverklaarbare reden. Dat noemen ze intuïtief denk ik.

Abstract is voor mij duidelijk niet de werkelijkheid die we dagelijks kennen maar de werkelijkheid die we van binnen voelen. Dit schilderij is in eerste instantie voortgekomen uit een gedachte, waarbij ik later voortborduurde op opkomende emoties. Het werk krijgt als titel Universum of Heelal, daar ben ik nog niet uit. Niemand weet exact hoe het Universum eruit ziet. Wel beweren de wetenschappers dat het Universum synoniemen bevat voor alle materie en energie binnen het gehele ruimtetijd-continuüm waarin wij bestaan. Heel ingewikkeld allemaal. Dus ook ondoenlijk om zoiets ongrijpbaars realistisch te verbeelden. Gelukkig is daar de mogelijkheid van abstractie. Intuïtief kan ik onbeperkt alle kanten op, net als het Universum. We zijn tenslotte allemaal oneindig. 😊 Hieronder kun je nog het verloop zien van het werk, hoe ik me hier doorheen heb geworsteld. Rest mij nog één vraag die ik graag de ruimte in stuur. Ik zoek nog een liefhebber met een mooie ruime wand waar dit schilderij opgehangen kan worden 😊. Dus spread the word! Binnenkort te zien en te koop in mijn Etsy Shop: AngeliqueAbstractArt (www.etsy.com)

Het begin, een schets maken van houtskool met wat flarden van gedachtes die toch in je hoofd spoken.

Dan een kleurenpalet voor jezelf maken, deze keer kwamen de groen blauwe sterk bovendrijven.

Wat een werk, maar ik ben best tevreden met de basis. Al moet ik hier natuurlijk nog een heleboel momenten naar kijken. De balans in het werk is er nog niet. Ik zorg eerst dat al het wit weg is en daarna verder kijken.

Zo, we zijn weer wat weken verder. Het grote op stakel van blauw en geel moest er aan geloven, net als mijn eigen kapsel. Soms moet je wel eens grote stappen maken. Maar ik ben er nog niet, ik ga gewoon rustig verder.

Zo, nu even laten bezinken en kijken, het finetune gaat beginnen.

Kijk...…. na wat kijk uren en een aantal voor mij belangrijke aanpassingen is het werk af. Het witte in de grote cirkel heeft een donkere kleur gekregen. Diep blauw met een tikkeltje zwart. Hierdoor krijgt het werk nog meer diepgang en rust ondanks de drukte die er heerst. Ik ben tevreden, er is heel veel te zien vooral als je kan inzoomen. De fantasie neemt mij in ieder geval mee, en dat vind ik nou het leukste van het abstracte werk. Dromen in je eigen wereld, een ieder droomt weer anders.

Ik hoop dat jullie ook kunnen genieten van MIJN UNIVERSUM

Tot de volgende keer.

Angelique van den Hogen.