Search
And press enter

OUDE LIEFDE

Allereerst wil ik iedereen voorspoed en gezondheid wensen voor het nieuwe jaar 2019. En daarnaast veel mooie zoektochten en aha-erlebnis in relaties, carrière, persoonlijke ontwikkeling en natuurlijk in de kunst!

Zoals ik vorige keer vertelde ben ik tegenwoordig hoofdzakelijk gefocust op abstract werk. Toch maak ik ook nog regelmatig tijd vrij voor de portretkunst, een genre waar ik ooit mee ben begonnen. Ik maakte toen vaak portretten in aquarelverf, eerst van mijn eigen kinderen als oefenobjecten, later ook veel in opdracht voor ouders die hun kroost graag door mij vereeuwigd wilden zien.

Voor mijn nieuwe site heb ik al mijn aquarelportretten achterwege gelaten en er alleen maar abstracte kunst op gezet.

Vanuit marketingtechnisch oogpunt is het namelijk niet handig of verstandig om allerlei verschillende technieken aan de buitenwereld te laten zien. Bezoekers van je site weten dan immers niet waar ze aan toe zijn. Als mensen bv googelen naar abstracte kunst en ze belanden op mijn site zou je niet serieus kunnen worden genomen volgens de site kenners. Om een website overzichtelijk te houden is het daarom goed als kunstenaar een keuze te maken in hetgeen je wil tonen aan de buitenwereld. Dus niet alle producten van allerlei fases en technieken die ik ooit heb beproefd er klakkeloos opzetten, dan is het overzicht zoek! Tja....keuzes maken dat blijft een dingetje.

Maar goed, marketingtechnisch of niet: toch wil ik jullie mijn oude liefde voor het aquarelleren en nu zowat mijn ‘guilty pleasure’ niet onthouden. Eigenwijs als ik ben heb ik voor mezelf besloten om op mijn nieuwe en commercieel verantwoorde site toch een aparte pagina te laten bouwen. Een pagina speciaal voor portretten. De laatste tijd maak ik geregeld kleine portretjes van pasgeboren baby’s, vaak in opdracht om als kraamcadeau te geven aan collega’s of vrienden.

Op basis van een foto maak ik dan eerst een mooie compositie in een tekening. Daarna is het schilderen met aquarelverf een echte uitdaging, vooral als je het nat in nat opzet. Alles op de juiste momenten. Dat gebeurt heel behoedzaam want zodra je een kleur plaatst, en het blijkt achteraf te donker, dan is dat moeilijk te herstellen zoals je met olie- of acryl verf dat heel gemakkelijk wel kunt doen. Je werkt dus altijd vanuit het licht naar donker, en als het nodig is het licht niet inschilderen. Het wordt dus ook niet voor niets één van de moeilijkste technieken genoemd.

De kunstenares Marlene Dumas is één van mijn favoriete specialisten in aquarel. Zij weet als geen ander hoe je emoties moet benadrukken in een portret wat naar de abstractie neigt. Zolang ik niet weet waar het naar toe zal gaan met een aquarel blijf ik gefocust en geboeid in het proces. En vooral: wanneer is het af, wanneer moet ik nu eigenlijk stoppen? Want als je te lang doorgaat wordt het te volmaakt, te af en is de magie verdwenen. En mocht het mislukken dan begin ik gewoon met een nieuw tekenblad, heerlijk toch! Er is altijd weer een kans om opnieuw te beginnen nadat je de waterige mist in bent gegaan.

Hier wat voorbeelden van kinderportretjes die ik de laatste tijd heb gemaakt. Heb je interesse binnen de familie of is je collega zwanger, stel het voor als kraamcadeau: ik wil het heel graag voor je maken. Voor de prijs hoef je niet bang te zijn, ik ben tenslotte nog geen Marlene Dumas 😊.

Dit was het weer en tot de volgende keer maar weer en mocht je interesse hebben in een klein portret, of je kent iemand die dat graag zou willen ontvangen als cadeau. Stuur me dan gerust een bericht naar mijn email adres t.w.: angeliquevandenhogen@gmail.com

Portret 9x9 + lijst 17x17 is 50 euro Portret 14x14 +lijst 17x17 is 75 euro